HomeIntroducereProgramatorpagina vecheProiecteMesajeTutorialeAm sa incerc si sper sa reusesc, sa va invat incarcati un program intr-un microcontroler.Nu trebuie sa aveti cunostinte aprofundate in domeniu.Am sa incerc sa vorbesc cat se poate cu un limbaj nespecialist, folosind cat mai putini termeni tehnici.

Pentru programator aveti doua variante:
1.Sa va construiti unul extrem de simplu ,unde dau detalii mai jos.
2.Sa achizitionati unul facut de mine, la un pret rezonabil.[detalii...]

Cunostinte:
Lucrul cu fisiere(salvare,creare,stergere,etc)
Download fisere de pe internet
Dezarhivare fisiere(lucrul cu Winzip)

Scule:
Pistol de lipit sau letcon
Pasta decapanta
Fludor
Soclu 8 pini (pentru attiny13)  ~ 0.5 lei
Mufa pentru interfata paralela(tata-cu pini nu cu gauri) ~ 1 leu
2 baterii de 1.5 v  ~ 2x0.2 lei
Un led ~0.5 lei
attiny13 ~ 4.3 lei

 

Daca nu aveti nimic din toate astea mergeti la cel mai apropiat magazin din/de localitatea dvs.

Cel mai bun mod ar fi sa faceti comanda la conexelectronic.Din cate stiu este singurul magazin care onoreaza comenzi mai mici de 10 lei.Problema ar fi ca trebuie sa platiti transportul si o taxa de ambalare care o percep ei.Pentru Galati e aproape 7 lei.Coletul i-l primiti la posta cu plata ramburs ,la cateva zile de la comanda facuta pe siteul lor.PENTRU BUCURESTI SUNT MAI MULTE MAGAZINE DE PROFIL.

Daca toate astea sunt indeplinite ,si stiu ca 99% dintre voi o sa spuna ca este un fleac...sa pornim la drum!


PROGRAMATOR AVR

Este cel mai simplu programator pentru avr-uri.Nu este intocmai recomandat de specialisti dar este cel mai bun la raportul calitate/pret.Daca-l putem numi totusi programator.Pentru ca se lucreaza direct cu portul si pentru a nu avea surprize neplacute,va recomand sa incepeti testele pe un calculator mai ieftin.


Cred ca schema nu pune nici un fel de problema.Am incercat sa o fac cat mai de inteles posibil.Pentru cei care dispun de rezistente de aprox 300 ohmi sa le puna pe traseul sck si mosi(intre attiny si interfata).Deasemenea se poate alimenta direct din port,legand la pinii 5,6,7,8  patru rezistente de aprox 300 ohmi.,astfel obtinindu-se o tensiune de aprox 5 volti.

Daca totul este ok,nu mai trebuie decat sa incarcam un program in microcontroler.Am facut un mic programel (flash.asm) care aprinde/stinge un led cam de 2-3 ori pe secunda.Trebuie doar sa introduceti un led intre pinul 3 si 4.
Downloadati si instalati pachetul de instalare(setup.exe-370 kb))


Dupa instalare dati accept pentru restartarea calculatorului pentru a se instala driverele pentru port.Altfel programul va va da eroare.

Verificati urmatoarele:
-legaturile intre calculator si microcontroler sunt executate corect
-microcontrolerul a fost introdus corect in soclu(pinul 1 este marcat printr-un semn-vezi foto)

-bateriile nu sunt descarcate

Daca totul e ok ...introduceti mufa in portul parallel al calculatoruluii.Downloadati pentru inceput fisierul flash.hex.Dati dublu click pe fisier.Daca ledul se aprinde stinge....
(Fiserul
 flash se deschide cu TwinAvr)

Felicitari...Este prima ta programare!!!!!ATENTIE:
Acest mod de lucru este numai pentru a va familiariza cu programarea.Utilizarea acestui mod de programare in mod repetat poate aduce stricaciuni microcontrolerului sau calculatorului.Va recomand ca pe viitor sa va cumparati sau sa va construiti un programator mai performant.

 

HomeIntroducereProgramatorpagina vecheProiecteMesajeTutoriale

 

mail:bobyca2003@yahoo.com
Trimite-mi un mesaj/Send a message